Cu siguranță ai auzit de multe ori încă de când erai copil:

Trebuie să fii cuminte. Trebuie să înveți bine. Trebuie să faci o facultate ca să devii cineva. Trebuie să te căsătorești și apoi să faci copii. Trebuie să-ți faci o familie, să ai un job bun, să-ți pui bani deoparte. Trebuie să…

„Trebuie„ are rostul său și este în regulă să îl folosim în anumite cazuri. El este folosit pentru construirea unei societăți bazate pe ordine și disciplină. Da, sunt reguli pe care trebuie să le respectăm: Trebuie să așteptăm la semaforul roșu.Trebuie să mergem doar pe trotuar. Trebuie să cumpărăm cartelă ca să intrăm la metrou. Trebuie să plătim bani ca să cumpărăm lucruri. 

Problema apare când ajungem să-l folosim în exces chiar și în situații în care nu „trebuie„. Copil fiind poate și tu ai întrebat „De ce trebuie să mănânc dacă nu îmi e foame? De ce trebuie să învăț poezia pentru serbare?„ Răspunsul primit: Pentru că trebuieFără nicio negociere sau explicație, toate acestea însemnand doar obligativitate, presiune și teamă.

La nivel subconștient, de fiecare dată când spunem „trebuie„, punem o presiune imensă pe umerii noștri. Deci dacă nu fac ce trebuie, greșesc, pentru că pierd ceva: iubire, respect, apreciere, stima de sine.

Trebuie să iau jobul ăla. poate înseamna Dacă nu iau jobul acesta, voi fi dezamagit.

Trebuie să câștig mai mulți bani. poate înseamna Dacă nu câștig mai mulți bani, nu voi mai merge în vacanță.

Trebuie să petrec mai mult timp cu copilul meu. poate înseamna Dacă nu petrec mai mult timp cu copilul, sunt un părinte rău.

Ajungem să credem că merităm să ne pedepsim dacă am greșit sau nu am făcut lucrurile exact așa cum „trebuia„.

Data viitoare când realizezi că spui „trebuie„, întreabă-te: Oare îmi doresc să fac asta sau acționez astfel ca să nu pierd ceva? Fac asta pentru că trebuie sau pentru că simt să fac asa?

Și în loc de trebuie, putem folosi cu succes aș putea care nu pune nicio presiune, ci ajută la îndeplinirea sarcinii/dorinței.

Așadar, atenție la cuvintele pe care le folosim!

Spor la conștientizări îți urez!

(Visited 58 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *