Ghid ayurvedic de toamnă pentru sănătate

Treci mai ușor prin toamnă cu Știința Ayurveda

Sezonul ayurvedic de toamnă 

Vreau astăzi să vă transmit câțiva pași simpli din Ayurveda – Știința Vieții în India, pentru a echilibra organismul în această perioadă de toamnă.

De când am descoperit Ayurveda, am trecut mult mai ușor peste perioada toamnei, urmând niște principii simple.

Înainte eram mai mult balonată, fără vlagă și energie cumva, pielea foarte uscată. 

Toamna este uscată, aspră, vântoasă, neregulată, rece, subtilă și senină.

Simptomele unui dezechilibru de toamnă din punct de vedere ayurvedic sunt: 

  • Anxietate
  • Agitație, neliniște
  • Dureri de încheieturi
  • Capacitate slabă de concentrare sau de lucru
  • Insomnie sau somn neodihnitor
  • Gaze și balonare, constipație
  • Piele, păr și/sau unghii uscate

Ayurveda consideră că rutina sezonieră este o piatră de temelie a sănătății pe tot parcursul anului.

Sfaturi ayurvedice pentru un stil de viață pentru sezonul de toamnă

– practică o rutină zilnică, încearcă să faci aceleași lucruri (trezește-te, fă exerciții fizice, citește, mănâncă, mergi la culcare etc.) la aproximativ aceleași ore în fiecare zi.
– masează-te cu ulei de susan cald sau cu un ulei din plante, la duș.  Ayurveda recomandă înainte de duș, eu prefer după duș când încă pielea este udă și am văzut că mă simt bine și așa. Apoi îmi pun halatul de baie și las să intre în piele.

– poți face băi de aburi, poți folosi umidificatoarele sau difuzoarele de uleiuri încălzitoare: geranium și citrice
– yoga blândă și meditație 10 – 15 minute / zi – și de ce să nu le îmbini cu yoga meditativă la care te invit prin provocarea aceasta 👉 https://curs.irinaconstantin.ro/
– poartă haine călduroase atunci când este frig, în culori de toamnă: roșu, galben, portocaliu și alb
– se recomandă exerciții fizice lente, blânde, de tonifiere: mersul pe jos, drumețiile, înotul, ciclismul, yoga și tai chi, toate moderat dimineața devreme sau seara (6-10 am și 6-22 pm)
– respiră doar pe nas profund și fluid
– echilibrează activitatea cu relaxare și somn adecvate

Sfaturi ayurvedice de dietă pentru sezonul de toamnă 

Echilibrarea anotimpului cu alegeri pentru stil de viață și dietă care compensează posibilele dezechilibre induse de sezon este una dintre cele mai simple moduri prin care ne putem proteja simțul intern de echilibru și bunăstare.

Focul digestiv nu mai este atât de puternic toamnă ca vara, de aceea este nevoie să mâncăm totul cald, gătit sau înmuiat. 

Bea băuturi calde, chiar fierbinți pe timpul zilei pentru a stimula digestia. 

De redus:

– consumul de legume crude, alimente reci și congelate, precum și gustul amar, înțepător și astringent.
– alimentele ușoare, răcoritoare și uscate, cum ar fi broccoli, varză, conopidă, verdeață cu frunze, cartofi albi, fasole, floricele de porumb, biscuiți, mei și fructe uscate.

Dacă mănânci aceste alimente, consumă-le cu moderație și asigură-te că sunt înmuiate, bine gătite sau servite cu ghee (unt clarificat).

Se recomandă:

– alimentele gătite, calde, cu gust dulce, acru și sărat, uleioase, hrănitoare, bogate în proteine, bogate în grăsimi, condimente de încălzire, stimulatoare și servite calde – fierbinți.
– dacă iei micul dejun, este de preferat să fie cu cereale fierte – cum ar fi fulgi de ovăz, tapioca, orez, grâu.
– prânzurile și cinele să includă legume fierte la abur, cereale consistente, supe și tocane.
– dacă mănânci carne și ouă, acesta este unul dintre cele mai bune perioade ale anului pentru a le savura.
– produsele lactate și toate nucile și semințele sunt, de asemenea, benefice.

Alimente ideale de toamnă

Următoarea este o listă a alimentelor ideale pentru sezonul de toamnă:

Fructe

  • Mere (fierte)
  • Avocado
  • Banane
  • Datele
  • Figurile
  • Grapefruit
  • Strugurii
  • Lămâi
  • Limes
  • Mango
  • Portocale
  • Papaya
  • Prune uscate (înmuiate)
  • Stafide (înmuiate)
  • Mandarine

Legume

  • Sfecla
  • Morcovi
  • Ardei iute
  • Usturoi
  • Bame
  • Ceapa
  • Dovlecei
  • Dovleac
  • Cartofi dulci

Cereale

  • Orez basmati
  • Orez brun
  • Ovăz
  • Quinoa
  • Grâu

Leguminoase

  • Fasole roșie
  • Miso
  • Fasole mung
 

Lactate

  • Unt
  • Zer
  • Brânză
  • Cremă
  • Ghee
  • Chefir
  • Lapte (nu rece)
  • Smântână
  • Iaurt

Produse de origine animală (dacă le mănânci)

  • Vită
  • Bivol
  • Pui
  • Crab
  • Rață
  • Ouă
  • Peşte
  • Homar
  • Stridii
  • Crevetă
  • Curcan
  • Vânat

Uleiuri

  • Ulei de migdale
  • Ghee
  • Ulei de masline
  • Ulei de arahide
  • Ulei de șofrănel
  • Ulei de susan

Îndulcitori

  • Miere
  • Sirop de arțar
  • Melasă
  • Sirop de orez
  • Zahăr (crud)

Condimente (Majoritatea sunt recomandate)

  • Garam masala 
  • Ienibahar
  • Anason
  • Busuioc
  • Frunze de dafin
  • Piper negru
  • Cardamom
  • Scorţişoară
  • Cuișoare
  • Chimion
  • Mărar
     
  • Usturoi
  • Ghimbir
  • Semințe de muștar
  • Nucşoară
  • Oregano
  • Paprika
  • Pătrunjel
  • Rozmarin
  • Şofran
  • Curcumă

 

Îmbrățișează toamna

Fii blândă cu tine!

Dă-ți timp de relaxare, de a sta la căldurică, la un film, cu un ceai cald în mână!

O rutină sezonieră este o investiție în propria sănătate și vitalitate.

surse: https://www.banyanbotanicals.com, https://chopra.com

(Visited 280 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *