Stresul este prezent în viața tuturor și este într-adevăr necesar pentru supraviețuire, însă doar în prima etapă de formare a lui.
Probabil că știți deja, ceea ce nu putem noi controla este reacția corpului la stres, care se desfășoară în felul următor:
- Alarmarea. Când detectează stimulul de stres, corpul, mai precis glandele suprarenale secretă un nivel mai mare de adrenalină încercând să ne protejeze, inima începe să bată mai tare, respirația accelerează, mușchii se contractă.
- Adaptarea. Dacă după alarmare stimulii de stres încă sunt prezenți, reacția următoare a corpului este secreția de hormoni – cortizol de către suprarenale, dezvoltând reacţia organismului de rezistenţă. Dacă etapa de adaptare durează mult în timp pot apărea dezechilibre hormonale, oboseală cronică, iritabilitate, nemulțumiri continue, lipsa concentrării, scăderea performanței, lipsa motivației, lipsa poftei de viață, până la depresie.
- Epuizarea fizică și mentală. Prin menținerea stimulilor de stres, fără momente de relaxare conștiente, corpul lucrează încontinuu pentru a reinstala echilibrul. Hormonii suprarenali scad de la nivelul excesiv la unul extrem de scăzut și intervine epuizarea fizică și mentală, corpul pierde energie, putere, funcțiile naturale ale organelor scad vertiginos, imunitatea scade și astfel se declanșează boala.
Așadar, este absolut necesar pentru toată lumea să știe să gestioneze momentele de stres care apar, ca să nu se ajungă la faza 3 de reacție a corpului – boala.
Sunt multe metode pe care le poți folosi atunci când nu știi cum să te oprești din alergătură și din prea multe gânduri.
Eu îți voi oferi astăzi 3 dintre ele:
- Oprește-te din oră în oră, mergi la fereastră și privește timp de 2 minute în depărtare: cerul, norii, pomii…obiectele cele mai îndepărtate.
2. ACUM în timp ce citești, freacă bine, bine palmele una de alta ca atunci când îți este frig. Apoi, pune palmele relaxate pe picioare sau pe birou, rămâi cu atenția pe palme și așteaptă să nu mai zvâcnească și să se răcească. Fă zilnic exercițiul acesta scurt oră de oră (câteva secunde durează) și îți va aduce mai multă atenție către ceea ce este important de fapt și pauză între multitudinea de gânduri care îți trec prin cap în fiecare moment.
3. STOP – oprește-te un moment, respiră adânc numărând până la 4, ține respirația numărând tot până la 4 și apoi expiră dând aerul afară din plămâni cât timp numeri până la 4. Repetă asta de 3 ori și apoi întoarce-te la ale tale. Chiar dacă acum ți se pare absurd, făcând asta des în fiecare zi, vei vedea schimbări.
Ai grijă de tine zilnic! Nu te lăsa mai ales atunci când ești bine! Atunci este momentul propice să integrezi lucrurile noi!
Ți-am lăsat mai jos și o tehnică prin care să înveți să lași să treacă gândurile negative!
Să îți fie de folos! Lasă-mi în comentarii părerile tale!
Să auzim de bine!
Irina Constantin
Află cum poți rămâne echilibrat întreaga zi fără să te afunzi în gânduri negative