Încearcă chiar acum 😇
Ridică colțurile gurii într-un zâmbet și apoi râzi forțat, chiar dacă te simți caraghios.
Odată ce ai chicotit, analizează cum te simți.
Cum simți mușchii tăi? Sunt încordați?
Cum te simți general chiar și de la un râs forțat?
Te simți mai relaxat sau mai plin de bucurie?
Aceasta este minunea naturală a râsului.
Privește filme de comedie, emisiuni, stand-up comedy, seriale haioase, video cu animale haioase și orice te face pe tine să râzi cu poftă și mult…să simți că te dor fălcile de la râs.
Dar hai să trecem și la detaliile științifice, că și astea sunt importante.
Pentru mine, cel puțin.
Dacă înțeleg de ce un anumit lucru este bun pentru mine, atunci îl accept și practic fără blocaje. Așa sunt eu 😁
Când râdem, corpul nostru eliberează endorfine, care sunt calmante/analgezice naturale.
Râsul stimulează, de asemenea, producția de dopamină, un alt neurotransmițător asociat cu plăcerea și recompensa, care ne poate îmbunătăți starea de spirit și poate reduce stările de stres, anxietate și depresie.
Acestea sunt răspunsurile chimice ale corpului în timpul râsului.
Beneficiile fizice, emoționale și sociale ale râsului
- Stimulează multe organe.
Râsul îmbunătățește aportul de aer bogat în oxigen, creșterea fluxului sanguin, stimulează inima, plămânii, reduce tensiunea musculară.
- Întărește sistemul imunitar
Gândurile negative se manifestă prin reacții chimice în corp, care aduc stres în sistemul nostru și scade imunitatea.
În schimb, gândurile pozitive pot elibera neuropeptide care ajută la combaterea stresului, a anxietății, a depresiei și a bolilor potențial mai grave.
- Alină durerea
Endorfinele sunt analgezice naturale. Sunt mulți oameni care suferă de boli cronice. Râsul îi ajută la alinarea durerilor.
Se zice că zece minute de râs autentic din burtă oferă două ore de somn fără durere bolnavilor cu boli dureroase.
- Ajută să facem față mai ușor provocărilor
Râsul te ajută să faci față mai ușor situațiilor dificile și să depășești obstacolele.
Când găsim umorul în situații provocatoare, acesta ne poate ajuta să ne schimbăm perspectiva, astfel vom vedea lucrurile într-o lumină mai pozitivă și crește rezistența noastră mentală.
- Ajută la conectarea cu alte persoane și crește satisfacția personală
Când râdem cu ceilalți, ne ajută să formăm legături și să construim relații.
Râsul este contagios și poate crea o atmosferă pozitivă, reducând barierele sociale și permițându-ne să ne conectăm cu ceilalți la un nivel mai profund, ceea ce poate îmbunătăți stima de sine.
Dovezi ale beneficiilor râsului
Norman Cousins, un jurnalist politic și autor american s-a vindecat singur în anii 1960 de o boală incurabilă se credea atunci, o boală a coloanei vertebrale foarte dureroasă care l-a lăsat țintuit la pat cu dureri constante.
Cousins a scris mai târziu o carte despre experiența sa numită „Anatomia unei boli”, în care a detaliat utilizarea terapiei prin râs pentru a se vindeca. De atunci, terapia prin râs a fost stabilită ca formă de terapie în medicina complementară.
Astăzi, 7 mai 2023 de Ziua Mondială a Râsului, să râdem cu poftă cât de mult putem șă observăm impactul pozitiv asupra vieții noastre.
Și să ne aducem aminte că, uneori, cele mai simple lucruri pot avea cel mai mare impact asupra sănătății și fericirii noastre.
Știai că?
Nu există nicio diferență între râsul „prefăcut” și râsul adevărat.
Creierul nu face diferența între prefăcut și adevărat, el tot eliberează neurotransmițătorii care aduc numai beneficii organismului.
Atâta timp cât râsul este profund sau adânc, nu contează.
Te invit în comunitatea mea de Stare de bine pe whatsapp 👉 https://chat.whatsapp.com/DDyNJz79ssj… unde pun zilnic un mesaj, citat, exercițiu scurt care să te ajute să întrerupi impulsul zilei și să ai diferite conştientizări și să te ducă spre starea ta de bine.✨