Apa infuzată: Elixirul tău suprem de sănătate pentru primăvară și nu numai

Hidratarea la un alt nivel de sănătate și wellbeing 

În loc de introducere 

Vreau să încep prin recunoștință!

Recunoștință că în sfârșit am scris acest articol…demult mi-am pus în gând să o fac și abia acum m-am mobilizat! 

M-a ambiționat și faptul că a început sezonul apei infuzate și mă delectez zilnic cu diverse arome :))

De data asta, am zis că este musai să împărtășesc cu tine toate cele! 🙂 

Puterea transformatoare a apei infuzate 

Pe măsură ce se schimbă anotimpurile și natura se trezește la primăvară, apare în noi o dorință înnăscută de a ne reîmprospăta, întineri și de a ne revitaliza din interior.

Este ceva firesc, ce vine o dată cu natura, revenim și noi la viață cu mai multă energie parcă, atunci când vedem natura cum reînvie și totul înverzește. 

De cum înfloresc plantele de primăvară: liliacul, trandafirii, iasomia, socul, mâna Maicii Domnului și multe alte flori și plante de primăvară, intră în scenă apa infuzată – o modalitate simplă, dar profund eficientă de a ne revigora rutina de hidratare și de a ne infuza în corp în zilele noastre aglomerate, momente de plăcere și frumusețe și o simfonie de nutrienți și minerale.

În acest ghid, voi aprofunda beneficiile pentru sănătate ale apei infuzate și mineralizate, fără calorii, vom explora rețete pline de prospețime, potrivite pentru orice anotimp și vom descoperi potențialul remarcabil al apei infuzate.

Îți poți transforma rutina de hidratare într-un ritual hrănitor care întinerește corpul, mintea și spiritul! 

Citește aici și un articol cu conștientizări necesare pentru întinerirea minții 🙂 și ea are nevoie de actualizare des, poate chiar zilnic  https://irinaconstantin.ro/poate-candva-vei-intelege/

Ce este apa infuzată?

Apa infuzată este o combinație de fructe, ierburi, flori, condimente sau chiar legume, toate crude, proaspete, lăsate în apă simplă peste noapte la frigider.

În timp ce stau în apă, acestea își lasă în apă toate bunătățile lor cu care au fost înzestrate de către natură și o îmbunătățesc cu vitamine, minerale, nutrienți, fibre….și multe altele care ajută corpul în hidratare, pornirea metabolismului, susținerea ficatului, prevenirea arsurilor la stomac, dezumflarea naturală, reglarea glicemiei, sprijinirea vitalității, a stării de bine, a fitness-ului, a controlului apetitului și gestionarea greutății, susținerea în  postul intermitent, creșterea imunității, dar și înălțarea simțurilor, plăcerea prospețimii și bucuria sufletului.

Bucuria sufletului vine și prin iertare 🙂 te invit să meditezi alături de mine într-o meditație puternică de iertare https://youtu.be/xuUeXLW9wkM?si=XoU5Cgyp6j2pU2pI

 

Ce face apa în corp? 

În primul rând, să nu uităm că aproape 70% din corpul nostru este alcătuit din apă! 

Dacă suntem deshidratați, celulele, organele, corpul și creierul nostru nu vor funcționa în mod optim. 

Deshidratarea afectează într-adevăr tot ceea ce facem, modul in care ne simtim, reactionam, ne vindecăm, capacitatea de a absorbi nutrienti din alimente, calitatea somnului…și multe altele.  

Citește aici orarul în care organele sunt active și ce îți arată corpul atunci când te trezești noaptea la aceeași oră tot timpul

👉https://irinaconstantin.ro/orarul-organelor/ 

Sfatul meu, pe cât de ridicol și de evident sună, este să pui apă de băut în fața ta tot timpul! 

Dacă ai întotdeauna apă la îndemână – un pahar sau o sticlă pe birou sau unde stai tu, în care tot timpul să fie apă – este mai probabil să bei pe tot parcursul zilei. 

Știu cum făceam eu….dacă aveam paharul gol pe birou, nu mă întrerupeam ca să umplu paharul și să beau apă! 

 

Îmi place să mă gândesc la apă ca la un duș intern, ne spune Daphne Javitch, nutriționistul integrator și fondatorul Doing Well

Apa ajută la eliminarea toxinelor din corp și ne asigură funcționarea corectă a corpului, mai ales a ficatului, rinichilor și colonului.

A fi hidratat adecvat este esențial pentru a ne ajuta corpurile să treacă prin încărcătura toxică pe care o respirăm și pe care o ingerăm în fiecare zi. A rămâne hidratat este, de asemenea, una dintre cele mai bune modalități de a asigura digestia optimă a alimentelor, detoxifierea toxinelor prin tractul gastrointestinal și motilitatea adecvată – eliminarea deșeurilor prin sistemul digestiv”, explică Elissa Goodman, celebra nutriționistă și expertă în detoxifiere, care a supraviețuit propriei lupte împotriva unui cancer limfom Hodgkin. 

 

 

De ce apa infuzată?

Unele produse de curățare și detoxifiere comerciale de pe piață sunt pline de zahăr și calorii goale, provocând astfel mai mult rău decât bine corpului. 

Ficatul și rinichii noștri sunt detoxifianți naturali, așa că consumul de suplimente care pretind că efectuează sau ajută la activitatea organelor interne ale corpului nostru pentru detoxifiere pot părea o pierdere de timp și bani.

Aici intervine apa infuzată care poate fi folosită și ca apă de detoxifiere. 

Nu, nu sucuri zaharoase! Ci rețete simple de apă potabilă plată, infuzată cu fructe, legume, flori, condimente și ierburi care au proprietăți de detoxifiere, îți vor porni metabolismul, îți vor susține ficatul și îți vor oferi nutrienți într-un mod natural și nevătămator. 

În imaginea de mai jos ai și câteva rețete de apă pentru detoxifierea corpului. 

 

Beneficiile pentru sănătate ale apei infuzate

Dincolo de simpla hidratare, apa infuzată oferă o comoară de beneficii pentru sănătate care se extind mult dincolo de potolirea setei. 

Câteva dintre avantajele cheie ale apei infuzate:

1. Hidratare îmbunătățită:

Așa cum am mai spus, menținerea hidratării este vitală pentru sănătatea generală, însă multe persoane deși se străduiesc din răsputeri și nu reușesc să bea suficientă apă pe parcursul zilei. 

Este foarte greu uneori să reușești să bei atâta apă (mai ales apă „chioară„) cât spun specialiștii sau măcar jumătate…chiar dacă știi că îți face bine. 

Apa infuzată transformă această sarcină banală într-un ritual încântător, prin ispitirea papilelor gustative și încurajarea consumului regulat pe parcursul zilei.

Este atât de proaspătă, atât de gustoasă, dulceagă, un curcubeu de arome fresh pe cerul gurii, încât vei ajunge să bei apă de drag, de plăcere, de satisfacție.

2. Nutrienți valoroși:

Infuzarea apei cu flori, ierburi proaspete, condimente, legume și fructe nu numai că îi sporește aroma, dar îi conferă și o multitudine de vitamine, minerale, nutrienți și antioxidanți. 

De la vitamina A, C, K din citrice, iasomie, busuioc, mentă, trandafiri (culmea, da!) care stimulează sistemul imunitar, la antioxidanții care hrănesc pielea și încetinesc deteriorarea celulelor, din fructe de pădure și trandafiri, multe alte vitamine, flavonoide, fibre, minerale ce susțin sistemul imunitar și reduc efectele negative fizice și psihologice ale stresului, fiecare înghițitură devine o doză puternică de nutriție. 

3. Detoxifiere naturală:

Corpul nostru este bombardat în mod constant cu toxine din mediul înconjurător și din alimentele pe care le consumăm. 

Din fericire, natura ne oferă o abundență de ierburi, flori, legume și fructe detoxifiante, cum ar fi castravetele, menta și lămâia, busuiocul, ghimbirul, rozmarinul și multe altele care pot contribui la susținerea proceselor naturale de detoxifiere a organismului nostru.

4. Proprietăți alcalinizante:

Menținerea unui pH ușor alcalin în organism este crucial pentru o sănătate optimă, deoarece aciditatea poate contribui la inflamații și boli. 

Apa mineralizată infuzată cu ingrediente bogate în alcalinitate, cum ar fi castravetele, lămâia, lime și chiar țelina, poate ajuta la echilibrarea nivelului pH-ului și la promovarea alcalinității generale.

Apă infuzată pentru fitness, controlul greutății și post intermitent

Cum ajută apa infuzată la starea de bine generală: 

  • Controlul apetitului

În timpul perioadelor de post intermitent sau de restricție calorică, apa infuzată – care are 0 calorii poate ajuta la reducerea poftelor și la ținerea la distanță a senzației de foame. 

Aromele naturale, uneori dulci și nutrienții prezenți în apa infuzată satisfac foamea fără a adăuga calorii inutile. 

Acum chiar funcționează partea cu „Dacă îți e foame, bea un pahar cu apă și îți trece…dar apă infuzată (adaug eu)!” 

La mine nu funcționează cu apa chioară…nu îmi trece foamea dacă beau apă chioară…în schimb, cea infuzată este dulceagă, gustoasă, parfumată…uneori parcă beau bombonele 🙂 alteori, parcă beau întreaga natură într-o gură de apă! Este genială această apă infuzată!

Hai alături de mine la yoga meditativă prin zâmbet pentru picioare mai subțiri 👉 https://curs.irinaconstantin.ro/ 

  • Susținerea metabolismului:

S-a demonstrat că anumite ingrediente precum lămâia, ghimbirul și ceaiul verde stimulează metabolismul și ajută la pierderea în greutate. 

Prin infuzarea apei cu aceste ingrediente care stimulează metabolismul, poți spori arderea grăsimilor și îți poți gestiona greutatea. 

  • Sănătate digestivă

Ierburile precum menta, ghimbirul și feniculul posedă proprietăți digestive care pot calma stomacul, atenua balonarea și promova regularitatea. 

Încorporarea acestor ierburi în apa infuzată poate susține o digestie optimă și poate îmbunătăți sănătatea generală a intestinelor.

Eu am descoperit apa infuzată la Jamie Oliver acum mai  bine de 7 ani, când am văzut la el o rețetă acompaniată de o apă infuzată cu rodie, ghimbir și lime. (poza de mai sus) 

Mooooamă, mi-a plouat în gură! 

Și de atunci am căutat, am studiat și bem toată familia apă infuzată de primăvara până toamna târziu. 

Doar iarna nu folosesc, apelez mai mult la ceaiuri calde, fiind anotimpul rece 🙂 

Rețeta generală este super simplă și super permisivă…în funcție de cum îți place ție. 

Ideea este să pui apă plată într-o carafă de 1 l sau 1,5 l împreună cu flori, fructe, plante aromatice, legume, condimente…orice îți vine la îndemână 🙂 sau îți place. 

Apoi, lasă carafa la frigider pentru cel puțin 4 ore pentru a permite aromelor să se îmbine și să-și lase fiecare ingredient nutrienții în apă.

Reumple carafa de fiecare dată când pui apă în pahar. 

O poți ține la frigider cu aceleași ingrediente și până la 5-6 zile. După aceea, speli carafa și pui ingrediente proaspete. 

O poți face mai aromată sau mai subtilă. 

Sunt suficiente 2 crenguțe de plante aromatice sau 2 flori mai mari (trandafiri sau soc, de ex) sau 5 – 6 flori mai mici (gălbenele de ex), dar tu pune cum simți și dorești tu. 

Poți chiar să zdrobești în mâine unele dintre ingrediente pentru o aromă mai puternică. Ține cont că în acest caz, apa se va colora și nu va dura la fel de mult. 

 

Lasă-ți creativitatea să facă cum simte! 🙂 și insist pe asta! 

O să îți dau eu niște combinații, dar te rog să îți lași creativitatea și plăcerile tale să intre în scenă 🙂 

Apa infuzată, parfumată minunat poate fi adăugată, de asemenea la smoothie-uri, la limonadă sau pentru a aroma ceaiul și cafeaua cu gheață. 

Dacă stai la bloc, poți să păstrezi în bucătărie sau în balcon ghivece cu mentă, roiniță, cimbru, rozmarin, busuioc și le folosești constant, prin rotație. 

Ce putem folosi? 

  • Orice fructe îți plac, de preferat fructe de sezon 
  • Orice plante și flori comestibile parfumate (care sunt folosite și la ceai): trandafir, soc, iasomie, liliac, mâna Maicii Domnului, tei proaspăt, mușețel, gălbenele, albăstrele, panseluțe comestibile, hibiscus, levănțică, margarete, păpădie, etc
  • legume care te inspiră: țelină (apio), morcov, castravete – eu doar pe astea le-am folosit
  • plante aromatice: salvie, mentă, roiniță, busuioc, cimbru, cimbrișor, rozmarin, etc
  • condimente: turmeric, scorțișoară, piper, cuișoare, cardamom, anason, nucșoară, ghimbir 

Câteva ape infuzate și beneficiile lor 

Vreau să specific faptul că lămâia este artistul principal în apa infuzată, poate fi pusă în orice apă infuzată. 

Beneficii: lămâia interacționează cu enzimele pentru a stimula sucurile gastrice, curăță arterele și sângele și ajută ficatul să producă mai multe enzime și să elibereze toxine, reduce inflamația, îmbunătățește digestia, ajută la detoxifiere. 

Preferata mea din toate aceste ape infuzate este apa florală :), cum ar fi apa de trandafir, apa de iasomie, apa de liliac și apa de mâna Maicii Domnului, care nu numai că hidratează, dar conferă și un sentiment de întinerire și de înălțare a simțurilor.

Apa de trandafiri 

„Tradiția consumului de apă de trandafiri datează de mii de ani, deși a fost în primul rând pentru aromă”

Beneficii: conține vitaminele A, B, C și E, flavonoide, antioxidanți, reduce stresul și inflamația, ajută digestia, îmbunătățește starea de spirit, precum și conferă pielii suplețe.

Știai că?

Trandafirii emit cea mai mare frecvență dintre toate plantele, măsurată la 320 Hz, cea mai apropiată vibrație frecvența universală a iubirii (528 Hz).

Mie îmi place simplă, doar cu trandafiri, de preferat unii parfumați, cum ar fi cei de dulceață, dar nu numai. 

Apa de iasomie

Beneficii: Îmbunătățește digestia, bogătă de antioxidanți, ameliorează flatulența, balonarea, durerile abdominale, diareea, dispepsia și sindromul colonului iritabil, ajută la controlul greutății, la gestionarea diabetului. 

O prefer cu fructe care nu schimbă gustul, cum ar fi afine, coacăze, cireșe sau vișine chiar și felii de măr. 

 

Apa de liliac

Beneficii: respiratorii, calmează tusea, răceala, congestia, are proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene, susținerea sănătatea plămânilor, relaxează, revigorează, calmează în mod natural, scade anxietatea 

Mie îmi place sa combin liliacul cu afine sau coacăze…orice fructe care nu au aromă puternică, pentru că îmi place mult aroma liliacului, dar vreau totuși să obțin și nutrienții din fructele de pădure. 

Apa de mâna Maicii Domnului 

Beneficii: scade inflamația în corp, ajută în tulburările digestive, în infecțiile bacteriene sau virale.

Are un gust dulceag și proaspăt…parcă toată natura este în această apă 🙂 mie îmi place enorm simplă, fără nicio altă combinație 🙂 

Apa de melisă (roiniță)

Beneficii: calmantă, conținut ridicat de vitamina C, tiamină și antioxidanți, relaxantă, ridică starea de spirit, reduce stresul și anxietatea, ajută la digestie. 

Mie îmi place să o combin cu fructe mai parfumate, pentru că roinița mea din curte este parfumată doar când o ating cu mâna, în apă nu mi se pare că își lasă atât de multă aromă, dar o folosesc pentru nutrienții din ea. 

Apa de mentă    

Beneficii: răcoritoare, sursă consistentă de antioxidanți și peste 80 de substanțe nutritive, cum ar fi niacina, fosforul, zincul, o sursă foarte bună de fibre alimentare, vitamina A, vitamina C, riboflavină, acid folic, calciu, fier, magneziu, potasiu, cupru și mangan, reduce stresul, ajută la digestie, oferă o senzație de răcoare organismului, eliberează căile sinusale, ameliorează durerile de cap, calmează crampele, stimulează energia, crește vigilența, îmbunătățește memoria. 

Apa de busuioc

Beneficii: calmantă, de susținere, bogată în vitaminele A, C și K și minerale precum calciu, magneziu, fosfor, fier și potasiu, proteine și fibre, susține funcția imunitară, reduce stresul, îmbunătățește rezistența, forța și anduranța. 

Mie îmi place mult apa de busuioc combinată cu felii de portocală sau cu căpșuni. Dulceața din aceste fructe, combinată cu busuiocul este curcubeu pe cerul gurii mele :)) 

Rețete pentru fiecare anotimp

Adaptabile la anotimpurile în continuă schimbare, aceste rețete de apă infuzată îți vor încânta cu siguranță simțurile și îți vor hrăni corpul pe tot parcursul anului. 

Toate rețetele sunt pentru o carafă de 1,5 – 1,8 l apă.

Apă explozie de citrice: 2 felii de lămâie, 2 felii de lime și 2 felii de portocală, o mână de frunze proaspete de mentă, un vârf de cuțit de sare de Himalaya.

Apă puternic antioxidantă: o mână mix de fructe de pădure (căpșuni, afine, zmeură, coacăze), 3-4 felii castravete feliat, o crenguță de rozmarin.

Infuzie detox: câteva frunze proaspete de busuioc, 3-4 castraveți feliați, 2-3 felii de ghimbir, 2-3 felii de lămâie 

Apă revigorantă: 3-4 felii castravete, 2-3 felii de lămâie, câteva frunze de mentă 

Apă de reîmprospătare: jumătate de cană de pepene verde tăiat bucăți, o mână de mentă proaspătă 

Pansament pentru stomac: o ceașcă de ananas tăiat, câteva felii ghimbir sau ras dacă îți place mai aromat, câteva frunze de mentă 

Vedere îmbunătățită: 1 morcov feliat, 3-4 felii lămâie, 3-4 felii de măr și 1 baton de scorțișoară 

Energizarea verii: o caisă tăiată felii, 5-6 zmeure și o mână de mentă 

Dulcele răcoritor: jumătate de piersică feliată, o prună tăiată, o mână de mentă

Apă răcoritoare detox: 3-4 felii de castravete, 3-4 felii lămâie, o tijă de țelină (apio) 

Arome de iarnă: câteva felii de măr, 1 baton scorțișoară, câteva felii de pară – poți adăuga și felii de portocală 

Apă spicy delicată: 4-5 cuișoare, 4-5 felii de lămâie 

Zeița verde: 3-4 felii de castravete, 3-4 felii de lime și câteva crenguțe de cimbru sau cimbrișor 

Licoare: 5-6 boabe de struguri, câteva frunze de mentă, 1 crenguță de roiniță 

Apă revigorantă: 5-6 cireșe, o crenguță de mentă, o crenguță de roiniță, 1-2 felii de lămâie

Apă acrișoară: 5-6 vișine, o crenguță de roiniță, o crenguță de mentă, 1-2 felii de lime 

Apă specială amăruie: 3-4 felii de grepfruit (merge și cu rodie), o crenguță de rozmarin

Ia-ți libertatea de a face orice combinație îți trece prin cap…testează!

Nu ai ce pierde…decât niște apă :)) și câteva ingrediente perisabile oricum. 

Apa infuzată și mineralizată este mai mult decât o simplă apă sau o simplă băutură – este un elixir puternic pentru vitalitate și bunăstare. 

Valorificăm puterea naturii, a ierburilor, a fructelor, legumelor și condimentelor…ce ne-a lăsat natura ca resurse!

Fie că vrei doar să îți menții corpul hidratat, să îți susții un stil de viață sănătos, un corp suplu, să treci mai ușor prin postul intermitent sau doar să te bucuri de prospețimea naturii în apa ta zilnică 🙂 apa infuzată oferă o soluție delicioasă și nutritivă! 

Sănătate îți doresc, stare de bine continuă și hidratare vibrantă!

(Visited 1.522 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *